guyinshirt

Élni, és élni hagyni - meleg fiú blog

Egy fiatal meleg srác történetei, nemcsak melegeknek!
A blog célja, hogy betekintést nyerj egy meleg fiú mindennapjaiba, véleményébe, közelebb kerülhess ahhoz, hogyan éli életét, és megértsd, miért nem kellene elítélni a melegeket.

A szerző idézetei

"Van, akinek a kék a kedvenc színe, van akinek a piros, olyan is akad, aki mindkettőt szereti!" meleg-leszbikus-biszexuális

Írj privát üzenetet a blog szerkesztőjének!!

Várom az üziket az

odeeeys kuki gmail.com-ra! ;)

A kuki alatt értsd:  @

Akiket én olvasok...

Friss kommentek

Linkpartnerek

A meleg fiúk élete sem fenékig tejfel

2012.01.20. 21:03 oDeeey

Homofób emberek támadásairól, és egy konkrét napomról, néhány évvel ezelőtti mindennapjaimról írtam előző bejegyzésemben. Elég kemény időszak volt, de túléltem.

Lelkiekben elég mély nyomokat hagyott, például a mai napig álmodom ezen dolgokkal, ezekkel az emberekkel, és a lelki terrorral. Egyik alkalommal azonban már túljutottam azon a ponton, hogy kiálltam saját magam mellett, és az álmomban sikerült is meggyőznöm őket arról, hogy talán nem kéne engem utálniuk.

De vajon mitől függ, hogy ki milyen ember, és mitől lesz valaki jó ember? vagy talán úgy tegyem fel a kérdést, hogy mitől lesz az emberek szemében egy meleg ember jó ember?

Az én érveim a következőek voltak: segítek másokon, nem élek erkölcstelen életet, próbálok mindenkit olyannak elfogadni amilyen...

Lehet, ha nem lennék meleg én magam is egy felfuvalkodott alak volnék. De így megtanított az élet arra, hogy ne ítéljek el másokat elsőre, előbb ismerjem meg az illetőt, és másképp fogjak fel dolgokat.

Ezzel csak annyi a baj, hogy én hiába gondolkozom/élek így, ha az emberek nagy százaléka nem teszi ugyanezt, és nem is akar változni!

Az olyan emberek aztán persze folyton ott kötnek bele a másikba ahol tudnak, tőlük volt rémálom 4 évig a középiskola. Nagyon egyszerű buzizni valakit, úgy hogy azt sem tudja valóban meleg-e a delikvens. Én ma már próbálom elereszteni a fülem mellett ha hallok ilyesmit - bár szerencsére mára már nemigen történik meg ezen esemény.

Mellesleg pedig ma jól megleptetek kedves olvasóim! Az elmúlt 24 óra alatt "csupán" 19 új hozzászólás érkezett, és 2 privát üzenet a blogomra. Köszönöm nektek az interakciót, jó látni, hogy van értelme írnom... ;) Üdv. Néktek :)

9 komment

Címkék: élet melegek gay fiú homoszexuális homofóbia

A bejegyzés trackback címe:

https://elni-es-elni-hagyni.blog.hu/api/trackback/id/tr633602352

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

anonimália 2012.01.20. 23:36:47

Szerintem egy "átlaghetero" szemében akkor lesz jó ember a meleg ember, ha nem dörgöli mások orra alá a szexualitását minden mozdulatával, gesztusával, megjegyzésével. Én legalábbis eddig néhány nagyobb kategóriába tudtam sorolni az embereket, akikkel találkoztam.
Pontosabban az utolsóval nem találkoztam még személyesen, csak 4-es és 5-ös közöttivel. (Tulajdonképpen én ilyen vagyok, de nem felelek meg az átlaghetero besorolásnak, ezért nem írhatom magam oda. Az is igaz, hogy nincsen meleg (meg semmilyen) fiam sem, de így képzelném a szituációt. :) Vagyis van egy "fogadott "lányunk"" a párommal... de ez hosszú és nem akarok ennyire eltérni a tárgytól, így is szétoffolom már a személyes sztorijaimmal minden bejegyzésedet, kedves oDeeey, ne haragudj! Röstellem, hogy ilyen terjengős vagyok.)
Tehát, ez az én skálám, nem biztos, hogy pontos, saját tapasztalataim alapján írom. Hoztam hozzá "ha a fia meleg lenne" példákat, hogy szemléletesebb legyen, de ez inkább a spekulációim szülte dolog. :)
Ha bárki úgy érzi, hogy valami nem korrekt, nyugodtan javítson ki! :)

1) A Rendíthetetlen Homofób. Ő az, aki legszívesebben holtan látná az összes "mocskos buzit", ő az, aki habzó szájjal acsarog a Pride szó hallatán, ő az, aki többet látni sem akarja a tulajdon gyermekét, ha kiderül róla, hogy meleg. Minden társadalmi problémáért a melegeket hibáztatja, legtöbbször a politikai nézetei is nevetségesen radikálisak (az én szóhasználatom szerint), és nincs az a téma, amibe ne tudná belekeverni a "buzi" szót - gyakran úgy, hogy ez fel se tűnik neki. A továbbiakban hívjuk őket RH+-nak. :)
2) A Konzervatív. Ő az, akibe már szorult némi önkontroll, de nem fogadja el a melegeket, ő az, aki határozottan, de kulturáltan nemet mond a melegek egyenjogúsági törekvéseire, ő az, aki a hagyományos értékeket tiszteli - amibe nem tudja beilleszteni a melegeket, de nem gyűlöli őket vakon. Jóval ritkábban használja a "buzi" kifejezést, mint az RH+, és ha a fia meleg, akkor, bár nem tagadja ki, érezteti vele a rosszallását. Ha nem fűzi erősebb kapcsolat az előbújó meleg illetőhöz, akkor igen valószínű, hogy megszakítja vele a kapcsolatot.
3) A Semleges. Ő az, akinek nincs határozott véleménye a melegekről, nem ítéli el, de nem is támogatja őket. Számára közömbös ez az egész, amíg nem találkozik a témával közvetlen közelről. Ha a fiáról kiderül, hogy meleg, akkor igyekszik struccpolitikát folytatni, nem tudomást venni a dologról, mert neki az a kényelmes. Persze ezt nem tudja a végtelenségig halogatni, előbb-utóbb szembe kell néznie a ténnyel, és akkor átkerül egy másik kategóriába. Ez a "rádöbbenés" általában akkor következik be, mikor egyszerűen kénytelen észrevenni, hogy XY meleg, mert XY épp "összegabalyodott" egy másik férfiúval.
4) Az Elfogadó. Ő az, aki nem csinál problémát a meleg-kérdésből, ő az, aki megvonja a vállát, ha a Pride-ról van szó: "hadd csinálják!", ő az, aki képes túltenni magát egy illető szexuális beállítottságán. Ha a fiáról kiderül, hogy meleg, egy joviális mosollyal elintézi az ügyet, és nem kerít neki nagy feneket. Azért egy icipicit jobban örülne annak, ha hetero gyereke lenne, nem reklámozza büszkén, hogy "meleg a fiam", de próbálja a lehető legtöbb támogatást nyújtani a gyermekének, mert elsősorban továbbra is a fiát látja az illetőben, nem az "evolúciós zsákutcát". És mindenekelőtt megkínálja a fia párját egy kávéval/kakaóval. :)
5) A Büszke Támogató. Ő az, aki elmegy a Pride-ra (nem ellentüntetni) még akkor is, ha nincs a közvetlen családjában meleg, ő az, aki elismeri a melegek jogait, ő az, aki semmi kivetnivalót nem lát a "másságban". Ha a fia meleg, akkor büszkén vállalja, és talán még örül is, hogy nem kell amiatt aggódnia, hogy a fia teherbe ejti a barátnőjét. :) Szóval ebben is hamar megtalálja a pozitívumokat, és mindenben segíti a melegeket, mert nem érti, mi olyan elítélendő bennük.

A kategóriák közötti váltás természetesen lehetséges, bármelyik irányba. Az átlaghetero a középső háromból tevődik ki, és nekik, még egyszer mondanám, szerintem az a lényeg, hogy ne dörgöljük az orruk alá a másságunkat. A legtöbben ugyebár a Pride-on látottak alapján ítélik meg a melegeket (mert ugye hétköznapokon nemigen lát az ember kézen fogva járkáló meleg párokat a Magyarországra jellemző megítélés miatt - ami mondjuk leginkább az RH+-ok és konzervatívok véleményét tükrözi, hiszen ők a leghangosabbak, és nekik van véleményük, amit hirdethetnek, míg a semlegeseknek nincs!), így nem csoda, hogy a sztereotip meleg kép az ott látottakon alapul. Sajnos, később aztán valóban nem veszik a fáradságot, hogy megismerjék azokat a melegeket (akik szerintem többségben vannak), akik nem olyan, hm, exhibicionisták. :)
Az, hogy nem dörgöljük az orruk alá, természetesen nem jelenti azt, hogy meg kell tagadnunk önmagunkat. Én speciel a heteróktól is elvárnám, hogy ne az utcán falják egymást, tőlem fél méterre, mert egyszerűen úgy gondolom, hogy ez csak kettejükre tartozik, tartsák hát négy fal közt. :)

Az álmodra még egy dolog, aztán nem rabolom tovább az időd a kommentemmel:
A rémálmok megszüntetésére az a legjobb mód, ha álmodban nem menekülsz a számodra ijesztő dolgok elől, hanem szembefordulsz velük, és - ha élő dolgok, pl. emberek, állatok üldöznek - megkérdezed tőlük, hogy miért üldöznek.
Én személy szerint már továbbfejlesztettem ezt a módszert, és mindig találok valami megoldást arra, hogy megsemmisítsem az engem fenyegető "objektumokat". (Esetemben ezek általában zombik, de voltak már dinoszauruszok és különféle állatok is. :D) A lényeg az, hogy felülkerekedj a félelmeden, és ne menekülj előlük, hanem nézz szembe velük, és kommunikáld le valamilyen módon, hogy ne üldözzenek tovább. Ezt persze lehet teljes pusztítással is (én pl. általában felrobbantom a zombikat), ha nem vagy békepárti, de a leghatásosabb elvileg az, ha diplomatikus és határozott vagy, és megmondod nekik, hogy hagyjanak békén.

Ja, és a 19 kommentről leginkább én tehetek, no és tucat, aki adta alám a lovat. :P :) No de az, hogy kommentáltam, az csak és kizárólag a TE érdemed, kedves oDeeey, és remélem, nem bánod, hogy csatlakoztam az olvasóid táborához (és a sztorizgatásaimmal fárasztottalak, ha olvastad a kommentjeimet :'D). ;)

Rémmentes álmokat! :)

solv 2012.01.21. 00:46:08

Szervusz

Látom, igazán fáj neked ez....

De sajnos az emberek ilyenek ... nem csak veled hanem egymással is ilyenek...

Aztán idősebb leszel lesz egy párod... és ezek az emlékek elég messzinek tűnnek majd...:)

Nem csak melegekkel esik ez meg...
Nekem pl egy hetero osztálytársamat kellet ' védenem mindig', pedig elég jó pasi volt, a lányokkal se volt nagyobb gondja ... csak mivel egyéniség volt.... nehezebben fogadták el...

Szóval, ha ez nyugtat... van még időd... mindent bepótolhatsz.

Talán annyi tanácsot ha elfogadsz..., hogy bár egy ideig érdemes ' kiélned ' a benned lévő állatot...
ne maradj meg ezen a szinten semmiképpen... és egy értelmes szeretetben gazdag kapcsolat sokkal többet ad majd neked... mint amennyit ezek a nem túl jó évek elvettek...(bár ha úgy vesszük megerősítettek kellőképpen az életre).

Üdv Zs.

tucat 2012.01.21. 02:35:19

Má' hogyne vóna értelme írnod! De mennyire, hogy van! Az más kérdés, hogy régen aludnom kéne, ma, azaz, hogy tegnap (is) elköszöntem már egy tucatszor, de megtáltosodtál, és Anonimia után is cikcakkban futkosok, s még így is mindig rám ver egy kört! :D Teljesen kicsináltok lassan, lefordulok a székről, itt nyúlok ki. Sebaj, köztetek meghalni is öröm, igaz, élni sem éppen kellemetlen! :D A fene a dolgotokat, zsiványok! :D

Anonimia álomkezelő technikái érdekesek, de sajnos a legtöbb embernek csak ritkán sikerül a REM időszakában jelentkező álmokba éber tudattal beleszólnia, mert ilyenkor a cortex szinte teljesen le van választva a formatio reticularisról, és nem tud kommunikálni vele. Elnézést, ez csak annyit jelent, hogy a spontán neuronkisülések nem állnak tudatos ellenőrzés alatt, miközben a tudatos ingerküszöböt időnként meghaladó erővel hatnak a kéregre, amely azonban nem aktiválódik, vagy, ha mégis, akkor az emberünk azonnal felébred, és ezt követően hosszabb-rövidebb ideig eltart, amíg a kéreg teljesen aktív lesz, és rádöbbenti a pácienst, hogy az iménti élménye, bár roppant valóságos volt, álmában létezik csupán. Ez a kiskölyköknél nem ilyen egyszerű, mert ők még nem tanulták meg az álmok élénk, nagyon is valóságos élményanyagát az ébrenléti, semmivel sem erősebb ingervilágától elválasztani, ezért nemcsak tartósan az álmaik hatása alatt állva nyűglődnek, s nehezen nyugszanak meg a lidércnyomás után, meg félnek "visszaaludni" abba a világba, ahol az incidensek érték őket, hanem később, felnőttkorukban is meg-megjelennek a memóriájukba is mélyen bevésődött gyerekkori álmaik, esetenként akár krónikussá váló alvászavarokat is előidézve.
Természetesen léteznek olyan technikák, amelyekkel, a már rögzült eseteket kivéve, valamennyire befolyásolhatók az álomképek, és ezek közül a leghatékonyabbak azok, amelyek az elalvás előtti hangulatot befolyásolják. Ezek viszonylag egyszerűek is, és semmiféle gyógyszer szedésével nem járnak, így kifejezetten jótékony hatással vannak az alvás minőségére, és hosszú távon is érvényesül a hatásuk a személyiség teljes spektrumában. Ezeket most nem részletezném, de a lényeg valójában annyi, hogy kellemes, megnyugtató hangulat elérésére érdemes törekedni, pl. úgy, hogy sikeresen megoldott, vagy sikerrel kecsegtető, nem túlságosan izgató dolgokra, vagy kellemes, de szintén nem felizgató élményekre (otthon, esemény, táj, zene, filmélmény...) kell lazán, nem görcsösen, de határozottan összpontosítani. Ha ilyen hangoltságú az agytörzs az elalvás előtt, akkor szinte kizárt, hogy a feldolgozás során rémképekkel ébresztgesse és teleszemetelje a kérgi állományt, noha foglalkozik mindenféle mocsok kitakarításával, emésztésével, rendszerezésével is...

Jó ember, vagy jó meleg ember? Ez remek kérdés, oDeeey! Részemről egyértelműen ez a válasz: jó ember. Van ilyen a heterók, meg az LMBT emberek között is, és az arányok is hasonlók itt is, ott is. Találkoztam már olyan melegekkel is, akik szentül hiszik, hogy minden meleg angyal, de legalábbis ezerszer jobb minőségű, mint bármely hetero, és olyanokkal is, akik az Anonimia 1-es csoportjába soroltaknál is gyilkosabban homofóbok, többnyire jól ismert okokból. Hogy a melegek sérültebbek, s ennél fogva gyakrabban és erősebben küzdenek beilleszkedési és magatartászavarokkal, meg gyakoribb köztük a dependens (főleg alkohol és drog)? Igen, ez igaznak látszik, és teljesen érthető is, aligha kell e körben magyarázni az okokat, hozzátéve, hogy a látencia is igen magas, ami azt is jelenti, hogy a heteroként viselkedő és élő emberek körében is jócskán akadnak rejtőzködő, s nem ritkán az előbbi tüneteket halmozottan mutató figurák, nem egyszer a fentebbi utalásnak megfelelő, elítélő, homofób attitűdökkel álcázva magukat, élesen és harsányan jelezvén a hovatartozásukat, miként a megfélemlített emberek is kinyilvánítják az elhatárolódásukat a fenyegető hatalom/erő által üldözött magatartási és létezési formáktól, amint erről már esett pár szó másutt...

Hosszúkás, hagyjuk most a részleteket, mert tényleg aludni kéne két-három órát legalább (és megint csak a fene a dolgotokat! :D). Befejezésképpen egy álomkezelési ötlet talán, hátha ettől jobban alszik, aki még egyáltalán képes itt szédelegni hajnalórán:
- Doktor úr, én remekül alszom, csak az a baj, hogy mihelyst álomba merülök, megjelenik egy törpe, s azt mondja: "Most pisilünk!" - s én minden éjjel eláztatom a lepedőt... :(
- Oké,, semmi gáz! Amikor ma este lefekszik, elalszik, s jön a törpe, előzze meg, azonnal szóljon rá: "Nem! Most nem pisilünk!" Holnap eljön, és beszámol, rendben?
- Rendben.
****
- Nos, hogy aludt az éjjel?
- Jól, doktor úr. Csak...
- Csak?
- Hát, gyorsan elaludtam. Jött a törpe, de megelőztem: "Nem, most nem pisilünk!". A törpe meg: "Nem, bizony! Most kakálunk!"

Aludjatok! És óvakodjatok a törpétől! ;) :D
Jó éjt!

tucat 2012.01.21. 02:41:54

@solv:
Igen, Solv, így van ez. S a legfontosabb, azt hiszem, tényleg az, hogyan lehet ezeket a tapasztalatokat kincsként hasznosítani. Lehet egyáltalán? De mennyire! Ha derűvel viszonyul ez a srác az eddigi életpályájához, akkor rádöbben, hogy máris sokkal gazdagabb, mint a legtöbb kortársa, akik a bölcs többség sztereotípiái szerint sodródnak!
Nagyon igazad van! Semmi ok a csüggedésre! :)

anonimália 2012.01.21. 04:34:01

@tucat:
Nekem a zombis álmaimnál úgy sikerült kiverekednem magam a legdurvább, sarokba szorított helyzeteimből is, hogy:
Már csak egy másodperc töredéke választott el attól, hogy a zombi belém harapjon, mikor felébredtem - konstatáltam, hogy meg akar harapni, igen, jó, védekeznem kell, de mivel...? megvan! -, majd fordultam kettőt, visszaaludtam, és pillanatra ugyanott folytatódott az álmom, ahol abbamaradt. Mintha csak megállítottam volna a lejátszást. :) Azzal a különbséggel, hogy már volt nálam valami fegyver, amivel ki tudtam csinálni a zombikat... muhahaha :D
Azóta ritka, hogy felébrednék, általában hirtelen rádöbbenek, hogy "jé, van nálam egy lángszóró" vagy valami hasonló, és ennyi. :) Szóval én cheatelek, mert felébredek, beírom a kódot, majd legyőzetetlenül folytatom a harcot álmomban... :D Mindenesetre szempontunkból lényegtelen, hogy csalok-e vagy sem - a lényeg, hogy jó kis álmaim vannak, némelyikből simán filmet rendezhetnék. :P

anonimália 2012.01.21. 04:37:13

@tucat:
Ó, és mondtam, hogy defektes vagyok, látod? Még az agyam se normálisan van bekötve! O.o :D (Igen, ennyit sikerült leszűrnöm a bioszos magyarázatodból hajnali fél ötkor. Nem, még mindig nem feküdtem le aludni.)

tucat 2012.01.21. 19:18:45

@anonimália:
Dehogyis nincs az agyad normálisan bekötve! :D Csak az átlagostól eltérő módon használod, és az életritmusoddal, az időbeosztásoddal is igyekszel kizökkenteni őt (az agyadat) abból az egyensúlyi helyzetéből, amelyet, ha hagyod, magától is helyreállít néhány nap, de legfeljebb egy-két hét alatt.
A javaslatom: ha nem vagy éjszakai műszakba beosztva (nem hiszem), akkor törekedj arra, hogy legkésőbb, de tényleg legeslegkésőbb éjfélig bebújj az ágyadba, és ha lehet, a lefekvés előtt pár órával már ne foglalkozz olyasmivel, ami felizgathat (politika, vektorterek, ;) komoly egzisztenciális és párkapcsolati kérdések, szexuális tartalmú gondolatok - az aktív szex, akár egyedül is, nem kontraindikált, mert remekül hat az idegrendszered egyensúlyára, többek között a felszabaduló örömhormonok, pl. endorfin, dopamin miatt, amelyek nagyon kedvező hatásúak a testi-lelki egészséged fenntartása szempontjából).

Remélem, időközben kipihented, kialudtad magad, s ennek ellenére sem fogod ismét hajnalig kínozni se a testedet, se a lelkedet. :) Vigyázz jobban az egészségedre! :)

oDeeey 2012.01.22. 22:03:01

@anonimália: Nem haragszom, nyugodtan írj! Ami nagyon nem kötődik a témához, majd moderálom :)
@solv: Egyszer biztosan kiélem majd a bennem rejlő állatot :D ;)
@tucat: Olyan jót mosolygok olykor a hozzászólásaidon, tetszik a humorod! "Teljesen kicsináltok lassan" Nem, tucat nem fogunk kicsinálni, ebben biztos lehetsz! Én legalábbis örülök hogy aktívan részt veszel a blog életében, így én biztos hogy élni, és élni hagyni foglak ;) :D A törpék, nos hát igen velük majd vigyázunk! :D
@anonimália: Titkos fegyver, áhhá! Na majd én is valami ilyesmihez folyamodok, ha jönnek a homofób emberek az álmaimban :D

tucat 2012.01.22. 22:58:33

@oDeeey:
(Uff! ez off! :D)
Nem is olyan könnyű egy kemény (,) tökös, magyar legényt kicsinálni! Ím, atillában (kis "A"-val! :D) feszítek, mélymagyar, sózat-himnikus hangulatban:

Vergve fonjandja szövendökét a vály,
s hosszandja hetvehelynököl.
De sélya bú van: hetykerend nadályt,
ha sózatul epend e vejnökön.

Ell a kebleonti vérendülésre dér,
és barmoland epölt,
Mint vanándokolva kecsend a kér,
honásra vendül a költ!

Oh, hatandol hetesint harmadul!
Kiett az ebruda,
s honnand romlatol velénk hatul!
Savanjuk: befura!

Pösszenve dalgatol tengörény tevölést,
s szerendve szüendöl dalint
Vánkosva tarnyi tegölést
véknyodul. Győrsz ma kínt!

Koránva hamardosol, s a végtelenkedés
pánikva káoszol.
Másodmacskásodásod melldöngve mállatik,
s eléndje átkoszol.

Vigandjuk morajva hénk mámorását!
Bélre fú!
Fenn "N", sarnyogjuk hason Mását!
Hall-e Luja? EU, vén UFO!

Nincs érelme? Miért, minek van? Jó, nem értelme van, mása van neki... :D Bocs, oDeeey!

Vagy, ha nem volna elég az altató mára, itt egy másik, amelyet a kedves vezető vektor viharos jövőről szóló jóslata ihletett a tekervényeimben a kedvetekért az imént (gazda, ha veszélyesnek tartod, bátran töröld, különben sincs közvetlenül köze a témához, elmentettem a gépemen is :)):

Csökevényedik a süly,
s megállatodva mutatósodik,
Felhőkor megidőül a torri csel.
Éterbaromta hó ropik.

Né, ha orkánva viharkoda a mennydörg,
min a reccs szájontátva villámult:
roccsan kigyökerintett tatán fa,
s ha záporná, biz' dühöngig csatorna!
Bombolvást nyihajkodik a bihar,
s kénkövesedve elistenül.
Ledézsázva cuppang a sár: ok,
vizenyém folyában ereszve beárok.

De láma! Bukkankor a csill elősugarint,
s mennyen a bolt; mú szív árván!
Hány hígan a milliméter?
De a barom csak éterkedik!

Van még ötletem, ragyog is tőle a pofám, meg fülig ér az etetőm, de elég lesz mára ennyi. Tán sock is, ugye, gazda? :D Tényleg töröld bátran ezeket, nem fogok neheztelni egy cseppet sem! :).

Aludjatok jól! Mosollyal kezdjétek! Arra mindig találtok okot, ezt el ne feledjétek! (Én, ha nem találok hirtelenjében, magamra gondolok, de ez nem mindig válik be, mert röhögőgörccsel küzdve nehéz elaludni. :S :P)

Élni, és élni hagyni - meleg fiú blog © 2011 - 2014.

süti beállítások módosítása